pátek 25. března 2016

Stardew Valley: Indie farmaření

Nemám rád indie hry s pixelovatou grafikou. Odmítl jsem hrát do nebes vychvalované RPG Undertale, protože se mi hrubě nelíbila grafika a hudba. Dodnes má Undertale na Game rankings 94,11%, zatímco třeba Witcher 3 má jen 92,11%. I kdyby mělo Undertale 100%, já to prostě hrát nebudu.
Stardew Valley je indie hra s pixelovatou grafikou. Překvapivě mi ale nevadí. Grafika nepůsobí jako samoúčelná intošárna - těžko říct proč. V rámci omezení pixelů je hra hezká a dobře udělaná. Ještě nikdy jsem si v jednoduché pixelové grafice nevolil vlasy a vousy postavičky.
Začátek hry je prostě geniální. Chudák makající v korporaci se jednoho dne naštve, opustí svůj open space, sedne na autobus a odjede farmařit na farmu zděděnou po dědečkovi. Kdo z nás to má?
Mám za sebou sotva hodinku hraní, taktak jsem prolezl město. Zatím jsem ze hry viděl hrozně málo. Přesto už teď mužu říct, že je to opravdu zajímaý kousek. Vyklučil jsem kamení a stromy před domkem. Zasadil jsem políčko řepy a pár dní je pilně zaléval vodou. Ze dřeva postavil plot a truhlu na ukládání věcí. Pokusil se chytit pár ryb.
Hra se ovládá hrozně jednoduše. Klávesami se běhá, levým tlačítkem myši se používá vybraný nástroj, pravým tlačítkem se čte a zkoumá. Nástroje jsou inteligentní. Plevel se dá buď vykopat motykou, anebo pokosit kosou. Kosa bere několik okolních políček najednou, zatímco motyka to bere po jednom.
Komplexita přichází postupně. Ve hře je tolik věcí, co se dají dělat. Spousta míst na mapě je zatím nedostupná. Most přes potok potřebuje opravit. Závora v tunelu brání v cestě skrz horu. Obchod je plný věcí, na které zatím nemám peníze. 
Crafting ve hře zahrnuje stovky předmětů. Už se těším, až je začnu vyrábět. Hra mě na každém kroku překvapuje s něčím novým. Starosta Lewis mě vzal do rozpadajícího se komunitního centra, které obývají podivné zelené postavičky. Zřejmě tu budu mít co dělat, než se budova opraví.
Důležitým příspěvkem k celkové atmosféře je hudba. Klidné, příjemné a pohodové melodie dokonale pasují na hratelnost.
Moje devítiletá dcera Lucka si Stardew Valley okamžitě zamilovala. I když neumí moc anglicky a dialogy s postavami jí většinou unikají, hrozně jí baví prozkoumávání světa.
Stardew Valley je hra, do které si člověk rád zajde odpočinout.