středa 30. dubna 2014

Jak jsem modoval Skyrim: 5. část - potíže se stavbou domu

Koupil jsem si oficiální DLC Hearthfire, zaměřený na stavbu vlastního domu. Už původní Skyrim umožňoval koupit si domy v jednotlivých městech. Pokud se hráč zalíbil místnímu jarlovi, mohl si pak zakoupit dům, ve kterém se dalo nakupovat nábytek a schovávat nebo vystavovat kořist.
Hearthfire navíc umí na třech různých místech stavět dům od základů. Hráč si koupí pozemek, nakoupí řezané dřevo, natěží jíl a naláme kamení, ze železa vyková hřebíky a kování. Dům se staví skutečně od základů přes opěrné sloupy a kostru až po střechu. Domy jsou variabilní, ke vstupní předsíni a hlavní hale se dají dostavět tři křídla a každé z nich může mít tři různé varianty, jako je skleník, alchymistická věž, ložnice, hala s trofejemi nebo zbrojnice. Do domu je možné nastěhovat některého parťáka jako správce a také manželku a adoptované děti (tak daleko ještě ani zdaleka nejsem).
Je to opravdu výborná zábava, která zážitek ze Skyrimu posouvá ještě mnohem dál. Jsou to takoví The Sims ve fantasy světě. Tohle DLC za necelých 5 EUR stojí víc než bohatě.
Vyzkoušel jsem si stavbu domu nanečisto u Lakeside Manor - domu v lesích u Falkreathu. Pak jsem usoudil, že se mi víc líbí lokalita Windstad Manor, která je jednak u moře a jednak poskytuje krásný výhled na Solitude. Vrátil jsem se k uložené pozici a koupil s pozemek Windstad Manor.
A tady se objevil další problém s mody. Začal jsem stavět Windstad Manor, ale nový dům se neobjevoval. Prostě to nefungovalo. Začal jsem pátrat po fórech. Dočetl jsem se, že tento bug mohou způsobovat některé mody předělávající zvířata nebo ptáky. Používám dva ptačí mody - Birds of Skyrim a SkyBirds. Bohužel, vypnutí těchto dvou modů problém neodstranilo.
Pátral jsem dál. A zjistil jsem, že problém způsobuje mod Unique Region Names! Tento mod nedělá nic podstatného, pouze zpřesňuje zprávy o lokaci hráče - když se leze z dungeonu, tak se nezobrazí hláška To Skyrim, ale třeba To Hjaalmarch. Což je vlastnost zcela postradatelná a pro hru nepodstatná. Kdybych si byl pořádně přečetl popis tohoto modu, mohl jsem si ušetřit problém.
Odinstaloval jsem zlobivý mod - a voila, problém byl vyřešen. Vesele jsem postavil Windstad Manor a už se těším, až seženu dost kozích rohů na pochodně a lustry.