úterý 26. listopadu 2013

Assassin's Creed IV Black Flag: První dojmy

Čtvrtý číslovaný díl série Assassin's Creed (pokud bychom počítali všechny major tituly na PC, tak celkem šestý) je skutečná pecka. Už první trailery, screenshoty a recenze nasvědčovaly, že bude mimořádný, zcela se vymykající dosavadním dílům. Když jsem se poprvé dozvěděl, že má být z pirátského prostředí, byl jsem docela rozladěný - opravdu mi to nesedělo do světa Ezio Auditoreho a předchozích dílů propojených s uměleckými a kulturními poklady minulosti. Spletl jsem se. Naštěstí. AC4BF vyšlo minulý čtvrtek, stáhl jsem to ve čtvrtek večer. Dnes, v úterý, jsem touhle hro utotálně unešený a nadšený. Je to pecka.
Edward Kenway (dědeček Connora z třetího dílu) je hodně zvláštní assassin. Vlastně to pravý assassin není. Má schopnosti assassina, ale není členem řádu. K obleku se dostal náhodou poté, co v souboji zabil jiného assassina při nezdařeném pirátském útoku na loď. Vystřelovací nože získá omylem od templářů, ke kterým se víceméně omylem připletl v Havaně. Edward není žádný ušlechtilý hrdina. Nechce zachraňovat lidstvo, templáři mu jsou ukradení. Z assassinského kréda si dělá legraci. Jde mu jen o prachy. Po tragickém Connorovi z třetího dílu je to osvěžující změna.
Grafika je to, co opět jako první praští do očí. Je detailní, svižná, našlapaná detaily. Naskakují mi adjektiva "stunning", "mindblowing", "astonishing" - nějak mi ty superlativy jdou vyjádřit lépe anglicky než česky.
Ještě mě napadá jedno adjektivum: "seamless". Pravda, ACIVBF není absolutně bezešvá hra - v největších městech hra mezi městem a lodí nahrává, ale jinak je prostředí plně propojené. Loď přijede do přístavu, Edward pustí kormidlo a ještě než loď zakotví, už se chopí lana, zhoupne se, šipkou skočí do vody, doplave na molo nebo na břeh a ještě než na něm uschne voda, může vesele questit.
Po pár odehraných dnech mě nepřestává fascinovat, jak výborně šlape propojení pirátství na moři při řízení lodi a tradiční assassinská hratelnost zaměřená na stealth a parkour (tohle nové slovo jsem se naučil nedávno - znamená akrobatický pohyb v náročném prostředí).
Prvních pár hodin hry jsem strávil na Cape Bonavista(lokalita první mise) a v Havaně. Jakmile jsem získal vlastní loď Jackdaw, začal jsem si uživat pirátské řemeslo. Nějakou dobu mi trvalo, než jsem se naučil správně používat jednotlivé druhy děl a správně manévrovat. Pak už to byla čistá radost!
Vody Karibiku brázdí spousta lodí od dělových člunů po těžce ozbrojené řadové lodi (Man of War). Na moři nádherně funguje počasí a mořské vlny. Plavba nebo dokonce bitva v zuřivé bouři má úplně jinou dynamiku a atmosféru. Moře je poseté vraky, trosečníky, mělčinami a ostrůvky s pokladem, takže člověk někdy váhá, jestli si jít vylootovat truhličku anebo zaútočit na škuner naložený rumem. Za pěkného počasí se plachty lodí vynořují za obzorem anebo za ostrovy, za mlhy se objevují až na poslední chvíli.
Kupodivu, pirátění neomrzí. Když zahlédnu v dalekohledu nepřátelskou frigatu s podpalubím napěchovaným železem a dřevem, klíčovými to ingrediencemi pro upgrade lodi, neudržím se a vyrazím na lov.
Hezky se na to kouká a hezky se to hraje. Mise ve městech nebo v přírodě jsou svižné a zábavné, prostředí je zajímavě navržené. Je hodně komplexní, některé truhličky s poklady jsem hledal docela dlouho (a o to lepší pocit jsem měl, když jsem je nakonec našel). Je to hrozně dobře udělané. Ubisoft dokázal obohatit fungující koncept předchozích dílů o fungl nové přísady (třeba harpunování nebo hledání zakopaných pokladů), a ono to moc dobře funguje.
Tolik k prvním dojmům - jsem zatím opravdu nadšený, o téhle hře a všem, co umí, budu hodně psát v dalších postech.