středa 5. prosince 2012

Assassin's Creed 3: Námořní bitvy

Hodně zajímavou a specifickou kapitolou AC3 jsou námořní mise. Některé jsou zaměřené na plavbu a boj na moři, jiné se odehrávají někde na moři (např. v karibiku), ale hratelnost je tradiční.
Tahle krásná loď ležela v zálivu jako vrak. Jeden z mých lidí - starý mořský vlk - ji dal do pořádku.
Řízení lodi je prostě geniální. Ještě nikdy ve hře jsem neviděl tak skvěle vymyšlené ovládání lodi. Funguje tu vítr, je možné skasat nebo rozvinout plachty a samozřejmě řídit palbu z děl. K dispozici jsou mohutná děla, která se míří nastavením celé lodi (kam se kapitán dívá, tam jde palba - tohle je prostě geniální nápad!), i mířené slabší kusy. Při nepřátelské palbě je možné dát posádce pokyn sklonit hlavy a schovat se, čímž se limitují způsobené škody (další geniální nápad!).
Hrál jsem už docela dost her, kde se nějak manipulovalo s plachetnicí. Většinou to byly strategie (např. Empire Total War nebo Port Royale). Ještě nikdy to nebylo ale tak pohlcující a zábavné. AC3 opět nachází ten správný balanc mezi realističností a hratelností: mise jsou docela náročné, ale ne tak, aby to frustrovalo. Zatím jsem všechny na několikátý pokus zvládl.
Fantastická je i rozmanitost námořnách misí. Od úvodního proplouvání kanálem přes ochranu kupeckých lodí až po pronásledování pirátů anebo ostřelování nepřátelské pevnosti. Je to prostě paráda!
Jsem docela zvědav, jestli se dočkám i nějakého hákování a bojů na palubě nebo na stěžních. Zatím jsem všechny námořní bitvy stál u kormidla.
Tenhle screenshot je z infiltrační mise do pevnosti. Lodí jsem jen přijel k pevnosti a pak zase odjel - tím hra trošku připomíná Dishonored, které jsem hrál nedávno.
Musel jsem proniknout dovnitř, probít se k části mapy kapitána Kida a pak utéct z pevnosti, kterou mezitím moji přátelé z lodi pilně ostřelovali. Výsledný zmatek byl opravdu masakr k pohledání.
Úplně mě fascinuje, jak AC3 pracuje s vodní hladinou. Fungují tu vlny - i ty velké, za kterými se schová celá nepřátelská loď. Řídit loď v takovém vlnobití je nepopsatelně skvělý zážitek! Fantasticky fungují i útesy - voda při nárazu na skalisko stříká vysoko do výšky, což vypadá úžasně autenticky.
Zatím mě námořní mise neskutečně baví. Jen se bojím, aby jich ve hře bylo dost.