úterý 4. října 2011

Gears of War 3: Sbohem, Dome!

Dominic Santiago. Dom. Nejlepší parťák.
Dom provázel Marcuse Fenixe celou sérií Gears of War. Bezpočtukrát Marcusovi zachránil zadek nebo ho léčil pod palbou. Byl to Dom, kdo byl u prvního killu Brumaka. Dom utíkal před Berserker a procházel střevy obřího červa v druhém díle. Dom, velký bojovník se zlomeným srdcem, který nikdy nerozdýchal smrt své manželky a dětí.
V Gears of War 3 zavítá Dom do svého rodného města Mercy.
Scéna u rodinného hrobu, kam Dom přináší amulet své mrtvé manželky, patří mezi ty nejlepší, jaké jsem ve hrách viděl.
A pak už přišel útěk z města a velký útok Locustů, který Dom zadržel jen za cenu vlastního života. Najel do největšího hnízda Locustů cisternou plnou paliva.

Gears skvěle pracují s postavami. Je fascinující, jak dobře umí podat takové zdánlivé klišé, jako je hrdinská smrt nejlepšího parťáka. Člověk věří Marcusovi Fénixovi každé slovo, protože Marcuse ve hře to bolí a dává to všem kolem sebe najevo.
V tom je velikost Gears of War. Ne v akčních řežbách, protože dobrých akcí jsem viděl spousty. Velikost je v těch postavách, v tom, jak lidsky hra umí podat i ty šílené testosteronové svalovce s puškami, kteří se brodí po kolena v krvi a rozřezávají nepřátele motorovou pilou. A přesto každý z nich je neopakovatelný a má svůj charakter, nese si své bolesti a svou tíhu.
Mám nedobré tušení, že Dom není poslední z Gears, který to v tomhle díle koupí. Nečetl jsem spoilery, tak se nechám překvapit.
Sbohem, Dome!

Žádné komentáře: