pátek 6. května 2011

Assassin's Creed 2 Brotherhood: Skvělé pokračování

Brotherhood je třetím dílem mé oblíbené série. Z hlediska enginu je stejný jako dvojka. Děj je opět zařazen do prostředí italské renesance, tentokrát do Věčného města Řím a. Tam jsme se krátce podívali na konci druhého dílu, ale teprve Brotherhood dává Římu zazářit v plném lesku.
Brotherhood je úchvatná hra. Už z AC2 jsem byl nadšený, ale Brotherhood posouvá laťku ještě o hodný kus výše.
Většina drobností, které ve druhém díle nebyly zcela dotažené, tady prostě svítí. Sbírání pokladů už není jen bezduchá rutina, ale je součástí questů. Řím je v moci rodu Borgiů, a než si Ezio může začít kupovat obchody anebo základny prosvé bratrstvo, musí město pěkně čtvrť po čtvrti osvobodit.
Řím je našlapaný historií a památkami, nejen z doby renesance, ale především z antiky. AC2B využívá tyto bohaté kulisy do mrtě.
Ve hře tak najdeme nejenom Koloseum, Pantheon, Andělský hrad a Vatikán (katedrálu svatého Petra teprve nedávno začal stavět neznámý sochař Michelangelo Buonarotti), ale i všechny římské pahorky a brány, Forum Romanum, Caracallovy lázně a kasárna Pretoriánů.
A opět: prostředí tu není jenom kulisou s historickým espritem, ale nedílnou součástí herního designu. Vloupání za Lucrezií Borgií do Andělského hradu je čistá radost a mise s pašijovými hrami v Colloseu je prostě skvělá - o to víc, že v době renesance se v Koloseu opravdu hrávaly pašije ...
Děj opět vychází z historického pozadí. Shodou okolností jsem nedávno četl knížku Rodina od Maria Puza (autora Kmotra) pojednávající o této době a rodině Borgiů. Je opravdu radost narazit ve hře na borgijského zabijáka, který má svůj zcela historický předobraz.
Potěší funkční jezdecké souboje, koně v ulicích a bohatý pouliční ruch, který je ještě lepší než v AC2.