neděle 10. října 2010

Castlevania: Lords of Shadows - epická rubačka

Castlevanii jsem chtěl jenom vyzkoušet. Hack'n'Slash hry - anebo hezky česky rubačky - moc často nehraju.  Tahle hra od Konami mě ale naprosto uchvátila. Je to snad první rubačka, kterou jsem si zahrál na Xboxu, a je naprosto skvělá!
Hrdina Gabriel chodí světem kolem roku 1000. Svět je ponořen do chaosu a bídy, lidé jsou vystaveni řádění temných sil - vlkodlaků, upírů a nejrůznějších magickcýh tvorů.
Na první pohled zaujme grafika. Hra šlape jako kytka, animace jsou krásně plynulé a herní prostředí je nádherně propracované. Radost pohledět!
Boje jsou značně akční. Hrdina umí spoustu komb, pomocí kterých si poradí s hordami nepřátel. Ve specifických situacích pak hra využívá oblíbený prinicip "teď zmáčkní A, abys uhnul" - "teď mačkej X, aby ses dostal ze zajetí vodního démona". Na PC na tohle nejsme moc zvyklí, ale funguje to moc dobře.
Hra je úžasně hratelná. Díky totální linearitě si designeři mohli vyhrát se správným dávkováním jednotlivých příměsí a zvládli to na jedničku. Bojové akce, kdy krev stříká z monitoru a hrdina hází jedno bojové kombo za druhým, střídají klidnější skákací nebo lezecí sekvence, případně puzzle.
Mám odehráno pár hodin a zatím jsem ze hry nadšený. Nahrávací sekvence mezi jednotlivými úrovněmi jsou vyplněny vemlouvavým hlasem Patricka Stewarta, který v roli staršího paladina komentuje hrdinův postup hrou. Funguje to znamenitě a podporuje to herní atmosféru.
Prostředí je hodně variabilní. Úvodní bitva ve středověké vesnici v noci v dešti byla následována jízdou lesem na kouzelném koni, pak cesta přes močály do kouzelné země prastarého boha Pana. Ten se také vydařil znamenitě, jak je vidět tady kolem na screenshotech (vlastně fotkách).
Co mě totálně uzemnilo jsou bossové. Zatím jsem viděl tři a jeden lepší než druhý: lykantrop ve vesnici, troll na hřbitově a zlatý hřeb na závěr - gigantický Ledový titán!
Boj s ledovým titánem velkým jako desetipatrový dům má skutečně epický rozměr. Hrdina musí unikat Titánovým útokům, vyšplhat mu po těle a postupně zničit magické runy, které Titána drží pohromadě. Nádherně se na to kouká a navíc je to skvělá zábava!
Dočetl jsem se v recenzích na Internetu, že Castlevania kopíruje Shadow of the Colossus a God of War. Nevím, nemohu soudit,,ani jedno jsem nehrál. Jsem ale rád, že jsem si něco podobného mohl zahrát i na XBoxu (SotC i GoW jsou jenom pro Playstation).

Konečně mě trklo, že screenshoty ze hry na Xboxu se dají udělat pomocí fotoaparátu. Nejde to úplně uprostřed herní akce, ale při animovaných mezihrách to funguje docela dobře. Kvalita jistě není stoprocentní, ale lepší než nic.  Takže tyhle obrázky kolem jsou vůbec první moje screenshoty z Xboxu. Určitě ne poslední.