pondělí 21. prosince 2009

XBox: Borderlands

Borderlands jsme začali na XBoxu hrát jenom proto, že to má split-screen. Bohužel není moc her, které tenhle mód podporují. Nevěděl jsem o tom skoro nic, jenom že to je střílečka v postkatastrofickém světě.
Musím přiznat, že jsem byl hodně hodně příjemně překvapen, když se z toho vyklubalo solidní RPG. Systém hry je zjevně inspirovaný MMORPG - funguje tu hodně podobný systém questů a práce s itemy a levelováním.
Zbraňové schopnosti levelují automaticky podle toho, které zbraně hráč používá. Kromě toho má každá postava speciální schopnosti - odstřelovač má sokola a voják obrannou kulometnou věž se štítem. Tyto schopnosti se zlepšují volbou hráče - jeden bodík na každém levelu.
Jsou tu celkem čtyři možné chary - odstřelovač, voják, bouchač a kouzelnice. Hrajeme za první dva.
Výborně tu funguje equip - postavy se postupně vybavují a hraje to sakra velkou roli. Když postava zemře, může ji parťák zvednout, anebo releasne na posledním savepointu. Příjemnou novinkou a dobrým nápadem je možnost získat "druhou šanci! tím, že v časovém limitu zabije nepřítele a tím se resuscituje.
Dobře funguje level design - jsou tu thrash mobové i bossové. Bossové jsou hodně hustí - zatím jsme dali tři a na každého z nich jsme museli vymyslet speciální taktiku. Měl jsem z toho podobný pocit jako z progress raidů ve WoW :-).
Po dvou večerech hraní z toho mám stále lepší pocity. Hra své kladné stránky postupně odemyká. Zatím poslední peckou bylo vozidlo, které si lze vyrobit a osadit rotačním kulometem nebo raketometem. Neznám větší radost než přejíždět všudypřítomné otravné psy!
Grafické stránka je podařená, prostředí má komiksový charakter díky práci s čarami v texturách a v obrysech. NPC je sice hodně málo, ale jsou pěkně prokreslené a mají charakter. Robotický "odpadkový koš na kolečku" slouží jednak jako průvodce při seznamování a jednak jako zábavný maskot hry.
Borderlands je pro mě tedy opravdu příjemné překvapení. Podle velikosti mapy tipuji, že to bude zábava nadlouho.

Žádné komentáře: