čtvrtek 18. prosince 2008

GTA IV: Živé město

Grand Theft Auto IV jsem začal hrát ze zvědavosti. Recenze plné superlativů napovídaly nevídanou pecku.
Na první pohled jsem měl pocit, že hraju Kmotra. Stejné krkolomné ovládání adaptované z konzolí, stejné prolínání volného hraní ve městě. To mě zpočátku trošku naštvalo, protože Kmotra jsem hrál celkem nedávno a od GTA jsem si sliboval něco jiného.
Naštěstí jsem vytrval, abych zjistil, že to opravdu byl jen bezprostřední první dojem. GTA IV není Godfather.
Za prvé: GTA se hraje hrozně příjemně. Je to mnohem zábavnější, protože je tu vždycky mnohem víc věcí, které se dají dělat. Například zavolat známým mobilem a jít s nimi na striptýz, do hospody, na bowling nebo na hamburgr. A budovat si tak reputaci. Nebo si jít koupit do obchodu nové hadry, a dočkat se tak pochvaly od Michelle, kočky, se kterou chodím občas ven. Na ovládání se koneckonců dá zvyknout.A grafika - ta je jednoduše skvostná.
Za druhé: příběh v GTA je naprosto bezvadný. Niko Bellic, přistěhovalec odkudsi z Jugoslávie s dokonalým slovanským přízvukem (Srb? Chorvat?), postupně objevuje realitu Ameriky a propracovává se v potravním řetězci výše. První mise jako taxikář, pak jako gorila, vymahač dluhů pro ruskou mafii, nájemný žoldák pro jamajské drogové dealery. Á propos: niggas mluví naprosto dokonalým slangem, Badman je tak nesrozumitelný, že Little Jacob musí překládat.
Příběh odsýpá a jak se mi to jeví, zřejmě je naprosto nelineární. Záleží opravdu jen na hráči, co kdy a jak řeší. To hodně moc potěší.
Za třetí: Liberty City. To město prostě ŽIJE. Nejsou to jen chodci, ale tisíc a jedna nascriptovaná scéna a unikátní situace, které se tu díky umělé inteligenci odehrávají.
Stalo se mi, že jsem v misi selhal a musel jí hrát znovu. A opravdu jsem nechápal, když rozhovor s některým ze společníků probíhal úplně jinak než poprvé! Hra má zjevně obrovské množství dialogů, které se volí náhodně a hra je tak naprosto dynamická.
Totéž rádio: v každém autě se dá naladit jedna z mnoha rozhlasových stanic, které obsahují jednak dost slušnou muziku, jednak vynikající pořady - reklamy, diskuse s politiky, apod.
Za čtvrté: auta. Ta hra je opravdu hodně o autech. Řídit auta v Liberty City je radost, provoz je hustý. Každé auto je naprosto jiné. Řídil jsem tu už leccos, od choppra přes cadillaky a moderní auta až po policejní auto, dodávky a dokonce popelářský vůz. A je to BOMBA, super pocit, kvůli kterému zvažuji pořízení volantu s pedály.
Ještě jsem na samém začátku hry a zatím se mi odkrývají další super věci, které se tu dají dělat. Teď například jsem získal přístup na internet v internetové kavárně, a už jen to je naprosto super.
GTA IV je zatím opravdu radost. Doufám, že to tak bude i dál.

Žádné komentáře: