čtvrtek 16. června 2022

Workers&Resources: Soviet Republic - netradiční budovací strategie

Soviet Republic je pořádě netradiční budovací strategie. Nebuduje se tu jen tak ledajaké město, ale město sovětské. Takže po silnicích jezdí V3S a tatry, na stavbách se otáčejí buldozery a jeřáby a mezi fabrikami kmitají ještěrky a vysokozdvižné vozíky.

Funguje tu spousta nevídaných konceptů. Tak například, každá stavba se dá buď instantně koupit za rubly nebo dolary, anebo postavit zadarmo - tedy za pracovní sílu a suroviny.  A to je hardcore jako hrom.


Na různé druhy surovin jsou třeba speciální auta. Auto na sypké materiály, s pevnou korbou na želez a panely, domíchávač na beton, cisterna na mazut. Parádně tu fungují stavebí firmy a logistika - naplníte je vozidly, určíte co se má stavět a už to jede. Mikrobus zajede na zastávku pro zedníky, míchačka pr beton, skápěčka pro štěrk.



Stejně parádně funguje logistika. Jen se zadá, co odkud kam vozit - a auta se samy rozjedou.


Surovin je potřeba veliká hromada a pracovních hodin jakbysmet. Takže všechno roste pomalu, pomaličku. Pracovníky na stavbu musí dopravit autobus. A umíchat beton - to není jen tak, chce to štěrk a cement. A cement se vyrábí ze štěrku a uhlí. K tomu elektřina... socialistický tajemník to nemá lehké.

Občané potřebují spoustu obslužných budov. Obchod, aby si nakoupili. Musí se zásobovat zbožím a jídlem. Na zimu teplo. Školu pro děti a školku, aby matky nemusely být s dětmi doma, ale mohly budovat komunismus ve výrobě. Kino, aby byla kultura. Sportoviště. A hospodu s vodkou. Hra dokonce obsahuje model loajality a zločinnosti, takže se v ní dá stavět KGB a věznice - ale tuhle funkcionalitu jsem si zbaběle vypnul.


Hrozně dobře fungují roční období. V zimě nasněží. Pokud si neuklidíte sníh ze silnic, tak auta jezdí strašně pomalu. Ledaže vyšlete sněžný pluh a odklidíte to.


Z hlediska komplexity a návaznosti jednotlivých typů budov se Soviet Republic blíží Settlers nebo Anno. Z hlediska velikosti je to spíš Sim City. Ale tady nejde o město, spíš o okres.

Ve hře funguje železnice. Pokládání kolejí zajistí železniční depo. Paráda! Zajistit správné fungování semaforů také není legrace.


Hra je zatím v předběžném přístupu. Myslím, že by autoři měli nabídnout speciální hardcore mod s vypnutým instantním nakupováním budov. Když se musí stavět, je hra mnohem náročnější a zábavnější. Já jsem to kombinoval - třeba elektrické vedení jsem tolikrát předělával, že bych přišel o nervy, kdybych to měl pokaždé znovu stavět. Ale cesty, domy a koleje jsem se snažil stavět.


Myslím, že moc dobře nefunguje pila - příliš rychle vykácí lesy kole ma pak je na suchu. Bylo by dobré umožnit posouvat oblast těžby, takhle se to bez cheatu na zrychlení růstu stromů nedá moc hrát.


Hra je to hodně dobrá, za mě snad až moc zdlouhavá. Dobře se u toho poslouchají podcasty.

Žádné komentáře: