pondělí 16. července 2018

Subnautica - Potápěčem na cizí planetě

Subnautica je pozoruhodný survival- scifi simulátor potápění. Po ztroskotání kosmické lodi se bezejmenný hrdina ocitl v záchranném člunu uprostřed moře na cizí planetě. Souš nikde v dohledu.
O čem hra vlastně je? O prozkoumávání a onjevování. Postupném odhalování odpovědí na zásadní otázky. Kde to vlastně jsem? Přežil kromě mě ještě někdo další? Co se stalo s expedicí, která tu přistála před mnoha lety? Jak to funguje dohromady? Jak se odsud dostat?
Na Subnautice je geniální, že podmořské prostředí je od začátku přístupné. Hned v prvních minutách hry můžete vyrazit a najít některé odpovědi. Ale nevíte, kam se vydat - protože moře je zatraceně rozlehlé. Troska ztroskotané lodi na obzoru je jedním z ukazatelů směru - protože tu není žádní mapa.
Další skvělá věc je hloubka, kyslík a radioaktivita. Se vším si dokážete časem poradit - ale jde to postupně. Abyste se dostali do hlubokých jeskyní, potřebujete lepší dýchací přístroj. Anebo si postavit miniponorku. K tomu ale vede louhá cesta. Napřed si musíte postavit základnu.
Plány a stavební látky jsou chytře rozmístěné. Potřebujete objevovat a prozkoumávat vraky. Hra postupně odemyká lokality záchranných modulů - občas rádio zachytí signál, který vás zavede k potopenému modulu.
Moře je našlapané životem. Někteří živočichové jsou agresivní, jiní - jako tahle obří plovoucí věc - jsou zcela mírumilovní.  moře je provrtané jeskyněmi a zabydlené nejrůznějšími rostlinami a rybami. Musíte se je naučit správně využívat. Jinak nepřežijete.

Subnautica se dá hrát ve třech módech - freeform stavěč, kampaň bez survivalu (tj. nutnosti starat se o jídlo a pití) anebo kampaň ve full survivalu. Samozřejmě jsem si vybral plný survival - a za chvíli jsem umřel jsem hlady a žízní. Pak jsem přišel na to, že je potřeba lovit malé ryby, a která ryba se dá využít na získání vody.
Zatím se královsky bavím. Nikdy bych nevěřil, jak zábavná umí být hra o potápění.

Žádné komentáře: