úterý 17. března 2015

Heroes of the Storm: dojmy z bety

Heroes of the Storm je MOBA hra - Multiple Online Battle Arena. Zkrátka hra inspirovaná legendární Dotou - Defense Of The Ancients. Také se používá termín Team brawler.
 Dotu považuji za geiální dílo. Udělat na platformě Warcraft III tak originální a zásadně odlišnou hru jako je DOTA, to je opravdu majstrštyk. Dotu jsem nikdy pořádně nehrál. Vím, že Ninja, Herg a další přátelé Dotě docela propadli.
Kdysi jsem zkoušel League of Legends, což je v dnešní době asi leader tohoto žánru. Heroes of the Storm jsou už docela dlouho v Closed Betaverzi. Byl jsem moc rád, když se mi na Bonuswebu podařilo vyhrát klíč pro přístup.
Dal jsem HotS zatím asi tři večery. Vyzkoušel jsem si trpaslíka tanka Muradína, assassina Raynora (nepochopil jsem, proč se jmenuje assassin, když je to ranged damage?) a healera/buffera Malfuriona. Každá z postav je naprosto specifická a hraje se úplně jinak. Muradín má velikou výdrž, ale útok hlavě nablízko. Raynor je ranged, nablízko moc nevydrží, ale damage má slušnou. Malfurion je hlavně o supportu ostatních, má excellentní healing. Každý z nich mě bavil, každý jinak.
Těžko hru hodnotit, nejsem žádný expert na MOBA hry. Každopádně mě to baví. Je příjemné, že hry jsou celkem krátké - vejdou se pohodlně do půl hodiny. Graficky jsou vymazlené, blizzardí textury a modely jsou bez konkurence. Bohužel  není úplně plynulá, stane se, že během hry občas FPS poklesne do nepřípustných hodnot.
Kupodivu mi vůbec nevadí mix světa Diabla, WoW a Starcraftu. Tématika arén je fantasy, do které pasují hrdinové z WoW i z Diabla. Ani starcraftí tématika tady ale kupodivu nepůsobí nijak rušivě.
HotS obsahuje 5 map. Každá je naprosto originální a hraje se jinak. Každý týden je odemčeno několik hrdinů zdarma. Hráč si pak může nakupovat vlaství hrdiny za herní goldy nebo za skutečnou měnu. Jinak je hra zcela zdarma. Nepochybuji, že si to Blizzard sakra dobře spočítal - určitě se najdou lidi ochotní utrácet za další postavičky i za nesmysly typu skiny nebo mounti. Kdo chce hrát za Muradína v růžovém kostýmku, který místo seker mlátí nepřátele lízátky? Já tedy ne.
Zatím jsem hrál převážně PVE zápasy, několik PVP jsem si taky vyzkoušel. Určitě je PVP úplně jiná liga, jako vždy u Blizzardu. Celková atmosféra a pocit ze hry je každopádně zásadně jiný než u battlegroundů ve WoW, které moc nehraju. Těžko říct, proč nejsou WoW battlegroundy také tak zábavné?

Žádné komentáře: