pátek 15. května 2009

Empire: vítězství v rakouské kampani, 9,5/10

Tak jsem dokončil rakouskou kampaň v Empire. Dá se říci, že od dobytí severní Indie jsem víceméně zastavil vojenskou expanzi a soustředil jsem se na udržení dobytých pozic.
Trošku mi s tím zamíchal patch, po jehož nainstalování mi ubyly pení ze a musel jsem radikálně seškrtat vojsko. Přežil jsem to bez vážnějších následků, pouze jsem už nemohl tak moc podporovat spojence.
Od roku 1777 jsem válčil s Francií a krátce i se Španělskem. Tato válka byla důsledkem mé diplomacie - Francie zaútočila na můj protektorát Savojsko.
Po chvíli se do války zapojilo i Španělsko, ale jen na chvilku. Využil jsem toho a oba státy jsem připravil o obchodní pozice v Brazílii, Pobřeží slonoviny a Zadní Indii. Španělsku jsem navíc dobyl Lombardii (vzápětí jsem ji věnoval Savojsku) a Belgii (tu jsem věnoval Vestfálsku, ale vzápětí ji dobyly holandské Spojené provincie. Nechal jsem to tak, moji sopjenci jsou Holanďané i Vestfálsko.)
S Francií jsem si užil hezké bitvy u Lyonu, ale především gigantickou námořní bitvu u Calais. Na straně Francouzů se jí zúčastnily dvě plné flotily, na mé straně dvě a kousek.
Tak to bychom měli. Prezident rakouské republiky se může spokojeně dívat z okna na prosperující průmyslové závody a vítězné armády defilující pod oknem. Kdybych byl chtěl, mohl jsem dobýt svět. Sílu jsem na to měl. Chuť ani moc ne - stačilo mi vytvořit nejmocnější stát Evropy, dobýt skvělé kolonie v Indii a Americe a udržet sousedy na uzdě.
Pobavilo mě, když jsem někdy kolem roku 1798 uzavřel mír a obchodní spojenectví s Turky. Válčil jsem s nimi skoro celé století bez přestávky, od dobytí Cařihradu převážně na moři. Bral jsem to jako poctu od odvěkého nepřítele.
Tímto s Empire ani náhodou nekončím. Pustím se do další kampaně, tentokrát s Darth Commander modem. Ještě jsem se nerozhodl, zda to zkusím za Británii, Spojené provincie, Francii nebo Švédsko. Uvidíme.
U mě má Empire 9,5/10.

Žádné komentáře: