úterý 27. ledna 2009

Lord of the Rings Conquest: rozpaky, 7/10

LotR Conquest je akční rubačka zasazená do notoricky známého prostředí Pána Prstenů. Koncept je celkem jednoduchý - řežba za čtyři možná povolání (válečník, mág, lučištník a zloděj), se zabíráním strategických bodů a řetězcem úkolů v každé misi.
Když postava umře, může být několikrát nahrazena novou ve spawn pointu, přičemž lze změnit povolání. Občas je možné hrát i za hrdiny z příběhu - potěšil mě Gimli a Aragorn, na druhou stranu Legolas a Gandalf se mi moc nelíbili.
Prostředí LotR je bohužel opravdu zoufale profláklé. Takovou bitvu v Helmově Žlebu jsem hrál už potřetí. Ty první dvě verze byly akční Return of the King a strategická Battle for Middle Earth.
Je pravdou, že LotR Conquest přináší některé zajímavé a inovativní prvky.
Například šplhání trollům na záda, likvidace olifantů anebo zapalování věží funguje docela zábavně.
V některých misích působí bojiště trošku divně. Aktivních je pouze několik desítek postav na obou stranách a další desítky vojáků se mydlí jako pozadí mimo scénu v místech, kam se nedá dostat. V Minas Tirith to nevadí, ale na polích Pellenoru anebo před Black Gate to prázdné bojiště působí nepatřičně.
Bitevní vřava se bohužel opět koná trochu omezeně. Škoda. Rád bych si někdy zahrál hru, která by vypadala jako Medieval: Total War, ale z pohledu jednoho vojáka. Tohle bohužel není ono.
Některé mise jsou vyloženě podařené. Bitva na polích Pellenoru je moc hezká graficky, dobývání Minas Morgul Gondorskými vojsky je milé překvapení, finální bitva u Black Gate a v Mordoru je pojatá originálně a zajímavě.
Na druhou stranu Moria (včetně Balroga), Osgiliath a Minas Tirith sice neurazí, ale rozhodně nenadchnou.
Je tu i kampaň za stranu Saurona, ale to je věc, kterou principiálně odmítám. Prostě mi to nesedí, Saurona upřímně nenávidím a nikdy za něj hrát nebudu. Ani ze zvědavosti.
(Vsuvka: Shodou okolností mám právě rozečtený Silmarillion a fakt nemůžu hrát za někoho, kdo má na svědomí smrt Finroda Felagunda, Elendila a Anáriona a zničení Númenoru).
Co jsem četl, je hlavní silnou zbrané téhle hry multiplayer. To jsem nezkoušel, ale připouštím, že v 16 lidech to může být slušný mazec.
Říkám si, že bych si někdy s chutí zahrál RPG ze světa Pána prstenů. Tím myslím klasické RPG ve stylu Gothika anebo Oblivionu, rozhodně ne LotR Online.
Musím přiznat, že jsem od toho čekal víc. Je to celkem standardní řežba, která rozhodně neurazí a místy pobaví, ale nijak zvlášť mě to nebere. Mezi hratelností LotRC a starého Return of the King zas tak velký rozdíl není.
Na druhou stranu: v tuto chvíli má XBoxí verze LotR Conquest na Gamerankings jenom 55,8%. A tak mizerná ta hra zase není. Být to před třemi čtyřmi lety, tak u téhle hry asi slintám. Takhle je to bohužel poněkolikáté vylouhovaný čajový pytlík.
U mě 7/10.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

hamachi servery for free to play: Lotr C.2 pass:1234 , Lotr C.3 pass:1234, Lotr C.4 pass:1234 , Lotr C.5 pass:1234 ,Lotr C.6 pass:1234 ,Lotr C.......11 :)