neděle 25. března 2018

Kingdom Come: Deliverance - Obléhání Talmberku začíná

István Tóth se zmocnil Talmberku. Drží v zajetí Štěpánku z Talmberka a Racka Kobylu, mého nově objeveného otce.
Šlechtici se tozložili kolem Talmberka v několika táborech.
Dostal jsem za úkol přivést slavného válečníka Konrada Keysera. Konrád má za úkol postavit trebuchet k ostřelování hradeb. Než jsem ho přemluvil k opuštění Sázavy, musel jsem podvrhnout dopis od opata a zlikvidovat vraha, který je Konrádovi v patách.
Trebuchet je hotov a začíná ohrožovat hradby. Střelba trebuchetu je nádherně animovaná - vojáci natahují rameno, navalí kamenné koule a pak je odpálí. Tohle jsem taky ještě ve hře neviděl.
Zikmundovi vojáci se pokusili vyprostit obléháné. Počkali jsme si na ně u brodu. Šarvátka je příjemná, hraje se moc fajn.
Bitev jsem se docela bál. Když jsem viděl videa z bety, působily bitvy hodně neohrabaně. Animace byly nevěrohodné, celé to nepůsobilo dobře.
Je třeba smeknout, do plné verze to perfektně vyladili. Asi to není bezchybné. Vojáků by mohlo být víc. Tady jich je pár desítek, žádné velké armády. I tak jsou to ale jsou nejlepší bitvy, jaké jsem kdy ve hře zažil. Vojáci si docela drží formace, bojují rozumně a zapojení hráče funguje naprosto logicky. Bitvy jsem si užil, je to parádní zážitek.
 Hrozně dobře působí, že v bitvách nebojují jen bezejmenní vojáci, ale i hlavní postavy. Zabojovat si vedle Hanuše z Lípy je super zážitek.
V posledním patchi do hry přibylo rozhraní NVidia Ansel, které umožňuje hru kdykoliv zapauzovat a dělat screenshoty s volnou kamerou. Konečně mám možnost si nasnímat Henryho v akci, nejen z pohledu první osoby. Škoda, že to nepřišlo dřív.
Šarvátka na silnici nás moc nezdržela.

Chvátali jsme zpátky k trebuchetu, který výpadem ohrožovali Tóthovi vojáci z Talmberka.
Teprve Ansel naplno ukazuje, jak hrozně dobře hra vypadá.

Boj jako malovaný, radost pohledět.
Je třeba přiznat, že v téhle fázi hry je Henry dost owepowered. I pancéřované protivníky jsem zabíjel na pár ran.
Inu, plátová zbroj je plátová zbroj. A meč sv.Jiří je meč sv.Jiří.
Rozumím výtkám, že v pozdější fázi hry je boj až příliš jednoduchý. Vlastně není nutné se zabývat komby. Občas jsem blokoval, kombinoval seky a body - ale to je tak všechno. Komba jsem se nenaučil a k úspěchu jsem je nepotřeboval.