úterý 13. září 2011

Grand Ages: Rome - Čtyři ostrovy

Mise Čtyři ostrovy se nese ve znamení tažení Pompeia Magna proti pirátům. Mapa je rozdělená na rozsáhlé souostroví se čtyřmi většími ostrovy patřícími pirátům, několika menšími ostrůvky a centrálním ostrovem v držení Říma. Na centrální ostrov neustále útočí pirátské lodi a výsadky. Cílem mise bylo zničit všechny pirátské vesnice. Pro splnění vedlejších cílů však jsem navíc musel tohoto cíle dosáhnout beze ztráty jediné jednotky.
Mise naštěstí nebyla limitovaná časem. Měl jsem tak dostatek času na vybudování impresivního města a dostatečné námořní i vojenské síly. Celkem rychle jsem otevřel dva obchodní přístavy a zajistil si tak dostatek peněz. Asi největším problémem této mise byly pirátské výsadky. napřed v síle jedné či dvou jednotek, ale jak rostla moje vojenská síla, rostla i velikost nepřítelských armád. Piráti mi zničili několik budov na severním ostrůvku, kde jsem měl malou kolonii na těžbu železa a mramoru.
Ve chvíli, kdy jsem kolonii obnovil a opevnil hradbami, se karta začala pomalu obracet. Pirátské lodě byly často zachyceny věžemi ještě před tím, než provedly výsadek. Loď v ten moment zastavila a bojovala s věžemi na dálku. Boj, který nemohla vyhrát - na zničení jedné lodi mi obvykle padla jedna věž, ale zbývající věže práci dokončily.
V ten moment jsem měl prakticky vyhráno. Obrana se zredukovala na obnovu ničených věží. V klidu jsem si natrénoval impresivní armádu, včetně afrických žoldnéřů se slony a pretoriánské gardy.
Vybudoval jsem si také flotilu válečných lodí, které jsem chtěl využít na přepad pirátských osad. Proti nepřátelským lodím jsou moje lodě dost neefektivní, mnohem výhodnější je využít věží.
Pak už jsem vyrazil dobývat nepřátelské osady. Ukázalo se, že proti mé pozemní síle - dvě jednotky slonů, jedna jednotka pretoriánů a podpůrní lučištníci - jsou piráti bez šance. Pak už bylo celkové vítězství jen otázkou času.
Poprvé jsem si vyzkoušel podrobení dobytých vesnic. Tedy - vesnice lze buď podrobit, pak dodávají tuším nějaké suroviny a peníze, anebo srovnat se zemí a obyvatelstvo prodat do otroctví. Volil jsem druhou variantu, otroků v Grand Ages Rome není nikdy dost. Je mnohem výhodnější stavět kolonie s otroky než s občany - jeden trh s otroky uživí široké okolí výrobních staveb (zejména dřevorubeckých táborů, lomů a farem), zatímco při použití plebsu se musí postavit tolik insul, kolik je výrobních staveb.
Misi Čtyři ostrovy jsem si opravdu vychutnal. Tenhle styl hraní mi sedí - pomalé budování síly až k epické velikosti. V téhle misi se také naplno využila gigantická velikost map. Tahle mapa je opravdu velikánská.
Mezi bitvami jsem si vyhrál s městem. Válel jsem se v penězích, vyzkoumal jsem co se dalo a dosáhl jsem řady vojenských vítězství - a tak moje fórum na konci hry opravdu zářilo.