neděle 6. října 2019

Greedfall: Pohodové akční RPG v originálním světě

Greedfall měl docela hype. Originální prostředí RPG z prostředí mixu 17. století s magií na ostrově s jedinečnými domorodými kmeny slibovalo zajimavý a originální kousek.
Když pak hra vyšla,recenze nebyly zvlášť příznivé. Hru jsem si koupil hned jak vyšla a ponořil jsem se do ní.
Musím hned zpočátku dát za pravdu některým výtkám.
Ano, soubojový systém není kdovíjaký. Ano, hra trpí framerate dropy. Ano, není to otevřený svět (což autoři nikdy neslibovali), příroda je bohužel naprosto koridorová. Většinu času strávíte v kaňonu mezi křovím nebo skalami. Opravdu otevřených scenérií ve hře není mnoho.

Ano, hra není moc dobře vybalancovaná. Ano, všechny domy jsou uvnitř stejné. Ano, města jsou hloupě navržená (zejména Hikmet je naprosto dementní). Ano, v některých pasážích hry je to repetitivní a mockrát se jen běhá mezi NPC.
Ale: grafika mi opravdu nevadí. Některé momenty s mlhou a sluncem jsou prostě skvělé. I když Greedfall nemá počasí, den a noc přinášejí dostatečně zajímavé změny nálady.
Questy jsou hodně dobré. I když se člověk dost naběhá z místa na místo, je to zábavné.
Stížnosti na kožené obličejové animace neberu. Viděl jsem asi tak bambilión her s horšími ksichty. Greedfall, pravda, není Zaklínač, ale i tak má obličeje lepší než osmdesát procent ostatních her.
Hudba, zvuky a namluvení je skvělé.
Animace nestvůr jsou nasekané podle několka málo šablon, to je pravda. Ale která hra to nemá? A navíc jsou nestvůry dobře navržené, zajímavé a dobře rozanimované.
Souboje ke konci hry přituhnou a souboje s démonickými Nadaiga jsou výzvou tak akorát.
A hlavně a především: už dlouho jsem nehrál tak zajímavý příběh. Postavy ve hře jsou uvěřitelné, mají své motivace, povahu a agendu.

Se všemi důležitými postavami se v questech potkáváte opakovaně. Hra nabízí uvěřitelnou iluzi vztahu s jednotlivými frakcemi - i když si nejsem jistý, jak by se to hrálo, kdyby se člověk na některou frakci vysloveně vykašlal.

Měl jsem několikrát pokušení nechat Bridge Alliance na holičkách a vypálit jim Hikmet, za to, jak jsou arogantní a dělají pokusy na lidech. Ale nakonec jsem jim pomohl.