pondělí 16. ledna 2017

Mafia III - Dohráno

Tak jsem dohrál třetí Mafii. A bylo to zatraceně dobré. Už jsem tu o tom psal. Teď shrnu, jak to vidím po dohrání:
Muzika je úplně totální. Bohatý výběr pecek ze šedesátek prostě hraje. Když sednu do auta a z rádia se ozve Born To Be Wild, tak z toho ulítávám.
Postavy jsou boží. Každý z mafiánů a záporáků má jedinečný charakter. Vito, Cassandra i Burke jsou bezvadní.
Agent Donovan je skvělý, jak pálí jedno cigáro od druhého. A otec James prostě nemá chybu. Je to jedna z nejlepších postav, co jsem kdy ve hrách viděl.
Grafika je prostě úchvatná. Poprvé jsem viděl louže a vodu na autě, ve které se skutečně odráží okolí.
Vynikající design města. Každá čtvrť má charakter a zločin se páchá jiným způsobem. Některé bitevní lokace jsou excelentní - třeba skládka, kde se porcují lidi, nebo lom, nebo přístav, nebo supermarket, kde se obchoduje s lidmi.
Mafie má dospělý příběh. SDialogy jsou vymakané jako u gangsterských filmů. Příběh je plný brutality a krve. A sexu. Když jsem v lázních našel dva chlápky, jak si to rozdávají zezadu, bylo to moc i na mě.
Přestřelky jsou snad repetitivní, alepro mě naprosto OK. Vždycky jsem začal boj nožem, vyčistil jsem to ve stealthu kam až to šlo. Pak mě obvykle našli a musel jsem se prostřílet. Nemůžu říct, že bych se u toho nebavil - i když ten pattern byl vždycky stejný.
UI nepřátel a chodců je opravdu trošku slabší. Nemám srovnání s GTA, už si nepamatuju, jak se chovali chodci tam. Tady volá policajty vždycky jen jeden chodec. Když ho člověk sejme, je klid. Když lákám nepřátele hvízdáním, dost často chodí po jednom. Supermarket jsem celý vybil na jednom místě za dveřmi - na konci se tam vršila hromada mrtvol.
Policajti nereagují na mrtvoly a jízdu na červenou. Běda ale, když vás vidí někoho zabít nebo do někoho ťuknout autem.
Zažil jsem jednu luxusní válku s policajty u Burkeho vrakoviště. Vyvolal jsem jí nevinnou krádeží auta, kterou jsem nechal přerůst v bitvu. Vybil jsem snad 10 policejních aut, ale policajti přijížděli pořád a pořád. To jsem ještě neměl možnost zrušit policejní poplach.