čtvrtek 29. října 2015

Hegemony III: Clash of the Ancients - netradiční hardcore RTS

Hegemony III je velmi zajímavá hra. Je to realtime strategie, kde v reálném čase probíhá jak strategická, tak taktická část hry. Strategická mapa je výrazně schematická, taktická je 3D. Na mapě se nacházejí města, farmy, doly, vinice a vojenské tábory. K úspěchu je nezbytné zabírat ekonomické stavby a stavět mezi nimi cesty, které umožňují převážet zboží i zásobovat armády. Armáda bez zásobování je mrtvá armáda.
Zároveň tu funguje ekonomické blokování nepřátelských měst. Je možné zabírat nebo pludrovat ekonomické budovy i narušovat zásobovací linie. Ve hře se dá všechno upgradovat - jednotky, města a dokonce i farmy a doly.
Hegemony je překvapivě komplexní. Strategická a ekonomická část je vysloveně zajímavá a oproti takovému Total War hraje plnohodnotnou roli. Mezi 2D a 3D mapou se lze libovolně přepínat.
Bitvy ve 3D jsou pochopitelně zjednodušené, ale i tak zábavné. Manévrování jednotek tu hraje významnou roli. Na začátku hry za Řím jsem si zatím mohl vyzkoušet jen lehkou pěchotu a kopiníky, ale i tak je to velká zábava. Vymanévrovat těžké latinské hoplity lehkonohými kopiníky funguje znamenitě.
Hra je zatraceně hardcore. Počítač na mě neustále posílá další a další vlny nájezdníků, takže nemám moc šanci vést nějaká dobyvačná tažení. Jakmile soustředím jednotky a vedu je na nepřítele, z druhé strany mapy přitáhnou nájezdníci a začnou mi plundrovat Řím. Na Normal obtížnost nejsem schopen to hrát, tak tak dokážu hrát na Casual. O Hard obtížnosti si můžu nechat zdát.
Hegemony je plnohodnotná RTS, takže v jednom okamžiku můžou klidně probíhat bitvy na třech různých místech mapy. To je na ní taky těžké. Moc se mi líbí historičnost hry - poražené nepřátele lze zotročit a poslat je makat na farmy nebo do dolů!
Obléhání města trvá dost dlouho. Po celou dobu obléhání nepřátelská strana spawnuje jednotky obránců, takže část jednotek musí držet obléhání a část odráží nepřátele. Což je jako v realitě.
Hra umí spoustu věcí, které jsem si zatím nevyzkoušel. Překvapuje komplexností a hardcore hratelností. Bez zbytečných pozlátek - žádné intro, úvodní obrazovka má grafiku z antických terakotových váz.
Jsem úplně na začáku a jsem zvědav, jak budu schopen to hrát.