středa 7. října 2015

Grand Ages Medieval

Grand Ages Medieval jsou od společnosti Calypso, která má za sebou výtečné tituly Grand Ages Rome a Imperium Romanum. Název by ukazoval na spřízněnost s první jmenovanou, ale není tomu tak. Grand Ages Medieval má daleko blíž k ekonomickým simulátorům, jako je Patrician anebo Port Royale. Je to o zakládání měst a obchodování mezi nimi.
Ano, jde tu i bojovat, ale boj je velmi omezený - o nějaké taktice nemůže být ani řeči, hra podporuje tři typy jednotek - pěchotu, jízdu a lučištníky. Množství vítězí. Což spousta lidí na Internetu kritizuje, ale mě to vůbec nevadí - nemám mentální problém s bojem pouze na strategické rovině.
Unikátní prvek představuje zoomovací mapa, která je krásně přehledná. Dá se tu plynule zoomovat od celé země až na město s malými lidičkami. Město se bohužel staví samo, není tu žádná výstavba typu Settlers - lze pouze zvolit, kolik produkčních jednotek se má postavit, ale jejich umístění a rozložení je automatické a na výsledek nemá vliv. Ekonomicky má vliv pouze to, jaké suroviny se nacházejí v blízkosti města, jak dobře funguje zásobování a obchod a jaké produkční jednotky (díly, doly, pole) se ve městě nacházejí. Každé město může produkovat pouze pět druhů surovin, ostatní si musí dovážet.
Ve hře je kromě multiplayeru a sandboxu kampaň, které slouží i jako tutorial. Je tématicky zasazena do Byzance na začátku druhého tisíciletí.
Musím se přiznat, že se docela slušně bavím - je to fajn oddechovka. Asi to nebude na mnoho desítek hodin hraní, ale vybudovat si vlastní impérium pomocí obchodních cest mi přijde jako slušná zábava.