čtvrtek 18. června 2015

The Witcher 3: Značně nelineární léčka

Včera mi docela spadla čelist nad nelinearitou Zaklínače.

Pozor, spoiler warning!

Během questu Count Reuven's Treasure jsem se dostal do stádia, kdy jsem s Triss měl proniknout do pevnosti Witch Hunters. Velitel lovců čarodějů Caleb Menge je odporná fanatická kreatura, která má na svědomí vraždy a upálení mnoha čarodějů, elfů a nelidí. Menge vězní barda Dandeliona (Marigolda) a zmocnil se také pokladu, který patřil bývalému špiónovi Dijkstrovi.
Triss se nabídla, že sehraje zajatkyni, čímž mi umožní dostat se k Mengemu a vytáhnout z něj, kde Dandeliona vězní.
Lovci čarodějnic nás sice pustili do pevnosti a souhlasili, že mě odvedou k Mengemu, ale zároveň chtěli Triss začít mučit.


A teď se to začíná větvit. Při prvním průchodu jsem se pokusil Witch Hunters očarovat znamením Axii a odradit je od mučení Triss. Bohužel moje kouzlo prokoukli a následovala epická bitka, během které jsem vybil celou pevnost a nakonec jsem zabil i Mengeho. Během prohledávání místnosti jsme našli Mengeho dopis jeho agentovi a informaci o mrtvé schránce. Po opuštění pevnosti Witch Hunters mi Dijkstra poradil, kde přesně mrtvou schránku hledat. Pokračování questu je najít agenta s pomocí mrtvé schránky.
Zkusil jsem si to zahrát ještě jednou. Nechal jsem kata, ať si odvee Triss a pokračoval jsem k Mengemu. Během rozhovoru s Mengem jsem slyšel, jak ve vedlejší místnosti kat mučí Triss - postupně jí trhá nehty z ruky. Musím říct, že to byl opravdu hnusný zážitek, až se mi z toho ježily chlupy na rukou.
Menge mi řekl, že Dandeliona vězní v kobkách,  má být slavnostně upálen v Oxenfurtu a příkaz k jeho převozu na popraviště může dát jen Menge osobně. Na konci rozhovoru Menge spálil v ohni dopis (ten, který jsem v první verzi příběhu našel). Odešli jsme spolu do mučírny, kde jsme našli zmučenou, zkrvavenou, ale volnou Triss a mrtvého kata. Triss dýkou zabila Mengeho a navrhla, že bychom mohli využít měniče - dopplera jménem Dudu, starého známého z knih o Geraltovi. Tady ve hře jsem ho zatím osobně nepotkal, pouze jsem našel jeho dopis, ze kterého jsem vyrozuměl, že spolu s Dandelionem pomáhal Ciri. Boj s ostatními Witch huntery je v této větvi volitelné - lze buď odejít tajně, nebo ještě předtím podstoupit boj. Quest má pokračovat hledáním dopplera Dudu.
Jak je vidět, quest měl úplně jiný průběh, jiné řešení a jiné pokračování. Něco takového jsem asi ještě neviděl!
Protože můj Geralt by nikdy nenechal Trissmučit, vrátil jsem se k savegame z prvního pokusu. Pokud je Zaklínačův příběh i v jiných questech takhle silně alternativní (jakože si myslím že ano), tak to rozhodně motivuje k opakovanému hraní.