středa 30. dubna 2014

Jak jsem modoval Skyrim 4. část - potíže se Zorou

Samozřejmě jsem při modování Skyrimu také několikrát narazil. Už jsem tu psal o počátečním kloapsu hry, který jsem musel řešit reinstalací.
Zajímavý problém jsem zažil s výtečným modem Extensible Followers Framework v kombinaci s modem Interesting NPCs. Ten první mod umožňuje nabrat až 100 následovatelů - parťáků. Prakticky jsem měl tři parťáky a je to až až - víc už si moc neumím představit, hlavně v některých stísněných dungeonech s úzkými chodbami. Parťáky lze různě vybavovat, úkolovat a používat je jako nosiče kořisti.

Mod Interesting NPCs do hry doplňuje několik desítek výborných postav, které mají hodně zajímavé osobní příběhy a dá se s nimi krásně pokecat. Jsou na ně také navázané dobře propracované questy.
Co se mi stalo: oba mody jsem nainstaloval a začal jsem s nimi hrát. Bohužel mi uniklo, že existuje speciální patch řešící kompatibilitu těchto dbou modů, který je potřeba mít nainstalovaný, pokud se oba mody provozují společně.
Takže jsem rozehrál hru, v Riverwoodu v hospodě Sleeping Giant Inn jsem najal Gorra - obrovského gladiátora s obouručí sekerou z modu Interesting NPCs - a odehrál jsem s ním kousek hry. Pak jsem se vydal do Brittleshin Pass a tam jsem osvobodil ze zajetí Zoru Fair Child, dalšího followera z tohoto modu. Abych mohl Zoru najmout, musel jsem Gorra propustit ze služby. Bylo mi to divné - podle popisu jsem očekával, že budu moci mít víc než jednoho parťáka z modu Interesting NPCs - ale moc jsem se nad tím nepozastavoval.
Se Zorou jsem odehrál další porci hry. Zora je neskutečně promakaná. K řadě lokací a questů ve hře má unikátní kontextový komentář. Je mnohem plastičtější než parťáci z původní hry, povídá si s hospodskými, komentuje události a ostatní postavy - je to opravdová radost.
Když jsem pak narazil na další postavu z modu Interesting NPCs  - orka lučištníka jménem Brakh - a nemohl jsem ho najmout, začal jsem tušit problém. Brakha jsem do party chtěl. A zjistil jsem, že Zoru propustit nejde. Dokázal jsem se dostat jsem se do stavu, kdy jsem Zoru sice propustil, ale ona mě dál provázela. Jen už jsem ji nemohl ovládat pomocí modu Extensible Followers Framework. Na některé pokyny prostě nereagovala. Navíc se podivně chovala v boji - když jsem se chtěl plížit, všichni ostatní parťáci se začli plížit se mnou, jen zabugovaná Zora si dál vykračovala v plné polní a plašila mi nepřátele.
 Udělal jsem hodně experimentů, kontaktoval jsem i autora modu Interesting NPCs. Zjevně jsem si problém způsobil sám tím, že jsem neměl zmíněný patch. Teď už ho mám řádně nainstalovaný a můžu najímat další parťáky, i z modu Interesting NPCs. Zdá se, že ostatní parťáky můžu propouštět i najímat jak je potřeba. Zora se mnou ale chodí dál a nedovedu se jí zbavit. Můžu jí sice nakázat, aby mě opustila, ale chodí za mnou dál, pouze se dostane do chybového stavu.
Mohl bych se určitě vrátit do momentu před najmutím Zory. Pokud bych ji najal již s nainstalovaným patchem, problém by nevznikl. Ale to se mi nechce, nemám chuť znovu plnit ty samé úkoly.
Když nic horšího, se Zorou v partě dokážu žít.

Žádné komentáře: