sobota 19. října 2013

Far Cry 3: Finále

Přes několik misí se Samem (zničení satelitní komunikační antény, demolice skladu paliva) jsem se probojoval do finále. Byli jsme pozváni k Hoytovi na partičku pokru.
 Mimochodem, poker je minihra, která se dá hrát na několika místech po ostrově. Celkem fajn minihra, byť nikterak originální (vzpomínám opět na geniání Red Dead Redemption).
Hoyt nicméně celkem brzy vyjevil, že ví, kdo jsem a že po něm jdeme. Chudák Sam to odskákal jako první: skončil s dýkou v krku, ani nemrkl. Ještě že hlavní parchanti mívají potřebu se vykecat.
Souboj s Hoytem se opět odehrál ve virtuální realitě. Nejspíš proto, aby tvůrci nemuseli vysvětlovat, co se stalo s Hoytovými žoldáky, kteří mi stáli za zády při pokru.
Souboj nebyl moc obtížný, chtělo to jen rychle mačkat tlačítka podle nápovědy. Dal jsem ho snad napotřetí.
Útěk z Hoytova tábora na letiště byl snad to nejtěžší, co jsem ve Far Cry zažil. Chcípl jsem mnohokrát, než jsem se naučil, jak se efektivně vyhnout žoldákům.
Osvobodil jsem Rileyho a helikoptérou jsme odletěli pryč. Riley pilotoval, já jsem kulometem likvidoval nepřátele na zei, v autech, na lodích i v helikoptérách. Tahle pasáž byla příjemná a snadná, taková odměna za předchozí strádání.
Po návratu do doktorovy vily jsme zjistili, že Rakyat unesli všechny mé přátele! Musel jsem spěchat do jejich chrámu.
Následovala opět halucinogenní sekvence. Při průchodu po ohnivé cestě mě provázely sugestivní promluvy Citry. Když jsem se probral z rauše, držel jsem dračí dýku pod krkem mé dívky Lizy.
Tady se Far Cry 3 větví: buď si lze vybrat smrt Lizy a budoucnost v čele Rakyat spolu s Citrou, anebo odjezd z ostrova a ztrátu všech tatau a bojových schopností.
Pro mě jednoznačná volba. Opravdu si neumím představit, kdo by vybral smrt svých přátel.
Citra bohužel přišla o život, když mě zachránila před útokem naštvaného Dennise. Game over.
Našel jsem si na Youtube video s alternativním koncem. Pokud si Jason vybere Rakyat a Citru, podřízne Lize krk. Pak následuje sex s Citrou, na jehož konci Citra Jasona probodne dračí dýkou. Jejich budoucí dítě se pak stane náčelníkem Rakyat.
Tak nevím... tahle verzi mi přijde docela hodně přitažená za vlasy. Tím spíš, že takhle brutálnímu vyznění dosvadní průběh hry vůbec nenasvědčuje. Rakyat ani Citra mi rozhodně nepřišli jako vyznavači lidských obětí...
Každopádně jsem si vybral ten správný konec.